HISTÒRIA DE L'ORFEÓ PARROQUIAL "EL DELME"

L'Orfeó Parroquial El Delme fou fundat el 22 de gener de 1944, festa del nostre Patró Sant Vicenç. L´orfeó s´inicià sota la direcció del difunt mestre Lluís Mont i amb la col•laboració de persones com l'organista Josep Ferrer, el president d´aquell temps, Sr. Anton Ferrer i el rector, Mossèn Carles Gili. S'iniciava, amb la seva fundació, una carrera llarga d'actuacions i concerts que perdura fins els nostres dies.

Des dels seus inicis, l'Orfeó ha procurat complaure a totes aquelles associacions i organismes que, durant la nostra història, ens han anat convidant a participar en diversos actes, i ha dut a terme actuacions altament positives. Una de les primeres actuacions destacades en la nostra història, és la participació en el Primer Concurs Regional d'Orfeons de Catalunya, celebrat el 1964 a la ciutat d'Olot, en el qual vam obtenir el tercer premi.

L'any 1967, morí el president Anton Ferrer. Això suposà l'elecció d'un nou president, el Sr. Joan Torras, el qual ocupà la presidència de l'Orfeó durant més de 30 anys. Actualment és el President Honorífic de l'Orfeó i un dels cantaires més antics juntament amb la Sra. Mercè Porras i el Sr. Josep Agulló.

El 1969, es van celebrar les Noces de Plata de l'Orfeó Parroquial, amb una Missa Solemne, una audició de sardanes, i un concert que comptà amb la participació de la cobla de Mataró. L'assistència va ser molt nombrosa, cosa que demostrà que els assistents estaven complaguts amb la feina i la dedicació d'aquests 25 anys dels membres de l´Orfeó.

Iniciada la dècada dels 70, i després d'un breu període dedicat exclusivament a la litúrgia, l'Orfeó Parroquial El Delme inicia una llarga carrera d'activitats, concerts, participacions i actuacions en general que, avui dia encara es duen a terme. Cal destacar la participació activa de l'any 1978, durant l'Eucaristia en commemoració dels 400 anys de la creació de la parròquia de Sant Vicenç de Montalt, on assistí també el llavors arquebisbe de Barcelona Dr. Narcís Jubany. L'orfeó va interpretar l´Al•leluia de Haendel i la Missa Pontificalis de Lorenzo Perosi, acompanyat d'un quartet de corda. Aquesta Missa, encara avui se segueix interpretant cada any el dia 22 de gener per la Festa Major de Sant Vicenç.

El 1981, l'Orfeó inicià una de les tradicions més antigues que actualment encara perduren: el concert de Nadales del dia de Sant Esteve, i posteriorment, l'any 1982, s'instaurà el tradicional Concert d'estiu, celebrat cada any a primers de juliol. A partir d´aquest moment es van concretant actuacions a diversos pobles com Arenys de Mar, Caldes d´Estrac, Santa Perpetua de Mogoda, etc. que segueixen al llarg dels anys.

L´any 1984, es va celebrar el 40è aniversari de l'Orfeó Parroquial. Per aquest motiu, es va interpretar la Missa Solemne Pontificalis, i es va celebrar un concert al poliesportiu municipal, on hi participaren diverses corals, com la coral l'Esperança d'Arenys de Mar, la coral Renaixença de Santa Perpetua de Mogoda, o la coral del Remei d'Arenys de Munt.

Posteriorment, l'any 1985, vam oferir un concert a la sala d'actes de Caldes d´Estrac, tot fent un petit homenatge a les persones de la tercera edat. L'any següent, durant el concert d'estiu, es va estrenar la sardana de Sant Vicenç de Montalt, amb lletra d'Antoni Buch, cronista de la vila de Sant Vicenç, i música del difunt Josep Mont, germà del llavors director de l'Orfeó Lluís Mont.

L'any 1991, un dels més tristos de la història de l´Orfeó, moria el nostre director Lluís Mont, als funerals del qual hi assistiren tots els cantaires de l'Orfeó. Aquell any, no es vàren celebrar ni el concert d'estiu ni el concert de Sant Esteve tradicionals.

Quatre mesos després, assumí la direcció de l'Orfeó el Sr. Jordi Lluch. Al cap d'un any, començaren els assaigs de la “Coral infantil els 4 vents”, una coral que, malgrat les esperances que s'hi posaren, es pretenia que tots els nois que en sortissin poguessin cantar a l'Orfeó en el futur, no va arribar mai a bon port.

Dos anys més tard, l'Orfeó celebrà els seus 50 anys, tot oferint, al Casal de Cultura, una exposició de diversos materials referents a la nostra història, com ara fotografies, documents, records, etc. L'any següent, amb motiu de l'obertura de l'escola de música L'Oriola, de Sant Vicenç de Montalt, es va enviar una carta a tots els participants de la Coral Infantil 4 vents, informant-los que, l'orfeó els pagava la matrícula a l'escola per aquell any. L'escola, s'inaugurà el 13 de març de 1996, i passà a ser-ne director el Sr. Jordi Lluch.

L'any 1998, el Sr. Jordi Lluch deixà la direcció de l'Orfeó, assumint-la, a partir d'aquell moment, el Sr. Jordi González, que ocupà el càrrec durant 2 anys.

Arribats al nou segle, cal destacar com a acte més important, la participació de l´Orfeó l'any 2001 a la commemoració dels 400 anys de la creació de l´Església de Sant Vicenç de Montalt. Per a tal motiu es va celebrar una Missa Solemne, presidida pel Cardenal de Barcelona el Dr. Ricard Maria Carles, i acte seguit el Molt Honorable President del Parlament de Catalunya, el Sr. Joan Rigol, va oferir-nos una conferència sobre “Els valors de la cultura del nostre país”.

Per altra banda, al llarg de tota la nostra història i com a Orfeó Parroquial, hem anat participant, en diverses activitats litúrgiques, com són la tradicional Missa del Gall, les misses de Setmana Santa, o participant en casaments, comunions, Noces d´Argent, d´Or, etc.

Comparteix