Text enviat a TV3 sobre la nostre Associació de Puntaires de Sant Vicenç de Montalt

El primer diumenge del mes de juliol celebrem la nostra trobada de puntaires. Enguany la XVI, comença a les 10 hores del mati a l'Avinguda Toni Sors. Ens fan l'honor d'acompanyar-nos en aquesta diada tant especial per nosaltres, puntaires de la major part dels pobles veïns. Totes reben obsequis donats per diferents entitats, empresaris botigues i en especial de l'Ajuntament.

La nostre Associació es va fundar el 18 de Desembre del any 2002 en el antic Casal dels Avis. Actualment ens reunim per fer les puntes a una aula del Centre Cívic el Gorg.

En total som 8 puntaires adultes i 4 nenes que representen el futur de L'associació. Contem amb la col·laboració de la Sol que ens fa de professora i que ve des-de Canet de Mar 2 cops per setmana, dimarts i dimecres, de 5 a 7 de la tarda.

Encara que L'associació sigui tan jove, el nostre poble te una gran tradició per les puntes de coixí. Ja en el 1906 es feu un preciós mocador de puntes de coixí per la Princesa Victòria de Battenberg confeccionat per les nostres veïnes Mercè i Francesca Ferrer i Alsina. També amb motiu del compromís matrimonial del Rei de Bèlgica Balduí amb Fabiola de Mora i Aragon que era la germana del llavors Marqués de Casa-Riera, veí del nostre poble, l'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt va fer una subscripció publica, a la qual volgué contribuir tot el poble, per confeccionar una mantellina de blonda "pollita" de puntes de coixí com a regal de noces del nostre poble.

Molt abans de que existís L'Associació de Puntaires de Sant Vicenç de Montalt era molt normal veure a moltes veïnes fen puntes de coixí que guardaven i mostraven amb mol d'orgull como si fossin petits tresors. Aquestes puntes es passaven de generació en generació i acabaven formant part dels objectes mes estimats de la família. Ens recordem molt de L'Antònia Buch, de la Maria Pilar Nogueres, de la Francisca Matas, de la Josepa Nogueras i de la Francisca de Can Mandri, d'entre altres.

Comparteix