Marató de donants de sang de Catalunya 2023

MARATÓ DE DONANTS DE SANG DE CATALUNYA 2023

Aquest 2023 caldran 260.000 donacions per atendre les necessitats dels pacients de Catalunya

• Arrenca la Marató de Donants de Sang de Catalunya, la festa major de la donació, que s’allargarà fins al 20 de gener

• El marcador de donants es posarà en marxa al Portal de l’Eixample el divendres 13, on divendres i dissabte també s’hi podrà donar sang i plasma

• Sota el lema “Donar sang sona bé” ens proposem el repte d’arribar a les 10.000 donacions en una setmana i poder remuntar les reserves de sang, afectades pel Nadal i la temporada de grip

• A banda dels principals hospitals, aquests dies hi haurà més de 60 punts de donació repartits arreu del territori per apropar la donació a la ciutadania

• Enguany, la campanya gira entorn els àudios de whatsapp i la força que aquests tenen per animar més persones a apuntar-se a la donació

• Al web donarsang.gencat.cat es poden trobar tots els missatges de veu de persones conegudes, com la Judit Mascó, Albert Espinosa, Jordi Sanchez, Scorpio, entre d’altres, animant a donar sang.

El divendres 13 de gener posem en marxa la Marató de Donants de Sang de Catalunya. Més enllà de la superstició d’aquest dia, ens proposem aconseguir remuntar les donacions i restablir les reserves de sang que s’han vist afectades per les festivitats de Nadal, i aquest any, especialment, per l’augment de casos de grip.

Per trencar aquesta tendència a la baixa i animar més persones a donar sang, durant la setmana del 13 al 20 tots els punts de donació recuperen el to festiu. Al llarg d’aquests dies, s’espera que més de 10.000 persones vinguin a donar als principals hospitals catalans i a les més de 60 campanyes mòbils repartides per tot el territori.

Donar sang sona bé
Hi ha moltes coses a la vida que sonen bé, però poques que salven vides, i donar sang n’és una d’elles. És per això, que sota el lema “donar sang sona bé”, volem animar més persones a fer aquest acte bonic, solidari, generós i altruista.

A través d’àudios de persones conegudes, com la Judit Mascó, Tomàs Molina o Jordi Sanchez, entre altres; de persones que han necessitat sang i de persones implicades en la donació volem omplir les converses de whatsapp amb notes de veu animant a donar sang. I és que 9 de cada 10 catalans utilitzen el whatsapp com a eina principal de comunicació i només el 2% d’aquests són donants.

Més donacions el 2022, però no suficients
N. donacions Lleida Tarragona Girona Barcelona Total
2021 16.743 30.964 28.577 176.548 252.832
2022 17.045 32.002 30.550 173.897 253.494

Gràcies a aquestes donacions s’han pogut assegurar tots els tractaments dels malalts, i en cap moment ha faltat sang als hospitals catalans.

3 de cada 10 transfusions de sang que requereixen els pacients són per a tractaments de càncer. De fet, aquest tipus de malalties són les que més sang consumeixen, per davant de les malalties de l’aparell digestiu, com hemorràgies intestinals, i la salut cardiovascular, com els infarts.

Històries que valen una vida

Aquest és el cas de la Marta Gilart, una jove de 24 anys que va necessitar sang per un càncer de mama. Malgrat tenia unes probabilitats molt baixes de patir un càncer amb la seva edat, va ser l’excepció. I és que les menors de 30 anys representen el 0.65% dels pacients amb càncer de mama a l’Estat.

Ella va passa de ser donant, estrenant-se a la donació coincidint amb la majoria d’edat, a convertir-se en receptora de sang. Aquí pots descobrir més sobre la seva història.

O el testimoni de l’Anna Boltes, que ha vist com el càncer ha colpejat la seva família en dues ocasions; primer el seu pare, amb un càncer de bufeta, i després la seva germana, amb un càncer de mama. Les dificultats li han fet replantejar la seva manera d’entendre la vida, i tot i que ella ja era donant abans, ara organitza amb la família un dia per venir a donar sang tots junts i recordar els que ja no hi són. Més sobre el testimoni de l’Anna.

Suport d’entitats
La Marató de Donants de Sang de Catalunya és possible gràcies a la implicació dels principals Ajuntaments, de la Federació Catalana de Donants de Sang i la Creu Roja, entre d’altres entitats.

Informació relacionada
Per a què es fa servir la sang?
https://www.bancsang.net/blog/que-servir-sang/
Testimonis de persones que han necessitat sang:
https://www.moltesgracies.net/
La salut cardiovascular i la donació de sang
https://www.bancsang.net/blog/les-patologies-cardiovasculars-son-el-terc...
Descobrim el que podria ser un nou grup sanguini poc freqüent
https://www.bancsang.net/blog/descobrim-el-que-podria-ser-un-nou-grup-sa...
Fotos sobre donació de sang
https://www.flickr.com/photos/bancsang/

Gener 2023

Comunicació del Banc de Sang
Mar Alegret Sara Vallés
T 677 38 74 60 T 667 12 91 11
mmalegret@bst.cat svalles@bst.cat

bancsang.net - donarsang.gencat.cat – twitter.com/donarsang

Comparteix