El poble de Sant Vicenç de Montalt, que durant molts anys formava part del terme de Sant Andreu de Llevaneras, consta que, l´any 1.174 era Parròquia autònoma. Cap a l´any 1.230 deixa de ser autònoma i és agregada a la Parròquia de Sant Andreu de Llevaneras. L´any 1.303, practicant-se la Visita Pastoral, els veïns de Sant Vicenç demanaren al Sr. Bisbe que es pogués celebrar una missa cada diumenge a l´esglèsia de Sant Vicenç doncs era perillós traslladar-se a Sant Andreu de Llevaneras a causa de la poca seguretat en els camins solitaris de muntanya.
Creació de la Parròquia de Sant Vicenç de Montalt
Els veïns de Sant Vicenç acudiren al Sr. Bisbe de Barcelona, D. Joan Dimas i Loris, suplicant-li es dignés crear la Parròquia de Sant Vicenç, segregant-la de Sant Andreu de Llevaneras. Serien de tal força els motius exposats, que el Sr. Bisbe concedí la petició.
El dia 18 de Maig de l´any 1.577 decretà la separació de Sant Vicenç de la parròquia de Sant Andreu de Llevaneras, i es creà la Parròquia de Sant Vicenç.
El dia 13 d´Abril de l´any 1.584, el Papa Gregori XIII expedí la Butlla de creació de la Parròquia de Sant Vicenç, assignant-li els drets de tota Parròquia: Font Baptismal, Creu Parroquial, Cementiri prop de l´Esglèsia, etc.
L´Església de Sant Vicenç de Montalt
L´any 1.578 un propietari anomenat Llobet, cedí un camp per edificar-hi una esglèsia, ja que la que hi havia fins llavors era petita i vella i no tenia cabuda suficient per tots els parroquians.
El dia 29 d´Agost de l´any 1.591, festa de la Degollació de Sant Joan Baptista, el primer rector, Mn. Bertomeu Catà posà la primera pedra de l´esglèsia.
L´any 1.595 ja era construït el presbiteri. A la gran clau de volta hi ha la imatge de Sant Vicenç, posada el 24 de Novembre de 1.594. Cap a mitjans de Desembre s´acabà la segona arcada. A la clau s´hi posà la imatge de Sant Joan Baptista recordant la primera pedra posada el dia de la Degollació. La clau de la tercera arcada es col.locà el dia 12 de Desembre de l´any 1.596 i s´hi posà l´escut de Catalunya. La darrera clau, on hi ha l´escut de Barcelona, es posà el dia 12 de Juny del l´any 1.597.
Benedicció de l´Esglèsia de Sant Vicenç
El mes de Març de l´any 1.601, el Sr. Bisbe Anfós Coloma, visità la Parròquia de Sant Vicenç, beneí l´Esglèsia, consagrà l´Altar Major i beneí també el Cementiri.
Mn. Francesc Morell, successor de Mn. Bertomeu Catà en el càrrec de rector, proposà a la feligresia la construcció d´un retaule a l´Altar Major, proposta que va ser molt ben acceptada.
La base del retaule seria de pedra i el retaule, propiament dit, de fusta pintada i daurada. Els motius representats en el retaule serien “El martiri de Sant Vicenç” (2 taules), “L´Anunciació de l´àngel Sant Gabriel a Maria” i “El Naixement de Jesus”. Eren en total quatre taules.
L´any 1.936 el retaule va ser destruït en part i les quatre taules van desaparèixer, éssent trobades més tard. L´any 2001, el nostre actual rector Mn. Vicenç Roig, amb motiu de la celebració dels 400 anys de la construcció de l´Esglèsia, les va fer restaurar i col.locar a les parets laterals del presbiteri, on actualment les podem contemplar.
Tots els rectors que han anat passant per la Parròquia han fet millores a l´Esglèsia. A partir de l´any 1940 es portà a terme la restauració de l´Esglèsia; es posà la Trona, que és de fusta de roure molt ben treballada, amb les escultures dels quatre evangelistes.
També en aquesta época es construí el Baldaquí sostingut sobre l´Altar Major i la Capella del Baptisteri, que és una filigrana: ferro forjat, escultures de terra cuita i fusta treballada.
A finals de l´any 2.002 es vàren començar les obres per la restauració de la façana de l´Esglèsia, que van quedar del tot acabades durant l'any 2.004.
El 16 de Novembre del 2.003, Mn. Vicenç Roig va procedir a la Benedicció de les dues noves campanes que havien estat col.locades al campanar de la nostra Esglèsia, uns dies abans: La Núria i La Consol.
L'any 2004 es va procedir a la restauració de la façana de la Casa Rectoral i durant l'any 2005 es va col.locar la calefacció a l'Església i es va restaurar la vorera de l'entrada principal.