BENEDICCIÓ I INAUGURACIÓ DEL NOU ORGUE DE TUBS

Fotografia del nou Orgue de Tubs, cedida pel Sr. Toni Buch
Diumenge 17 de desembre de 2006, just un any després d'haver-ho anunciat, es va procedir a la Benedicció per part de Mossèn Vicenç Roig Simon del nou Orgue de tubs instal.lat a la nostra Parròquia.

Tot el conjunt de l´orgue, està adequat a l´arquitectura i decoració de l´Església de Sant Vicenç de Montalt, i la composició sonora de registres i l´harmonització dels seus sons, posseeix una influència de l´estètica de finals del segle XVIII, és a dir, del barroc tardà.

L´orgue consta de dos teclats manuals de 56 notes, un pedaler de 30 notes, 12 registres i 2 de doble funció i 788 tubs segons la següent composició:

I.- ORGUE MAJOR: 7 Registres
II.- CADIRETA INTERIOR: 5 Registres
III.- PEDAL: 2 Registres

ORGUE MAJOR

01. Flautat Major 8'
02. Flauta Xemeneia 8'
03. Octava 4'
04. Flauta de fusta 4'
05. Quinzena 2'
06. Ple de 3 fileres 2'+1 1/3+1'
07. Trompeta Real 8'

CADIRETA INTERIOR

08. Dotzena 2 2/3'
09. Sesquialtera 2 2/3'+ 1 3/5'
10. Flautí 2'
11. Corn de Nit 4'
12. Violó 8'

PEDAL

13. Flauta cònica 8'
14. Subbaix 16'

ACOBLAMENTS: II - I, II - P, I - P.

La festa d'inauguració va ser tot un èxit d'organització i de públic, i la Parròquia va tenir el plaer de comptar entre els assistents amb el Molt Honorable expresident del Parlament de Catalunya, Sr. Joan Rigol Roig, l´Honorable Sr. Pius Bucher, Cònsol General de Suïssa a Barcelona, l´Il.lm Sr. Lluís Bisbal, alcalde de Sant Vicenç, diversos Srs. Regidors del consistori, amb els Srs. Hans i Carmen Späth, mestres organers i constructors del nostre orgue i amb el Sr. Jordi Vergés Riart, catedràtic del Conservatori Municipal de Tarragona i organista de la Catedral de la mateixa ciutat que ens va oferir el concert inaugural.

L'acte va començar amb unes paraules del Sr. Amadeu Clofent, responsable de la Tresoreria de la Parròquia que va explicar als presents tot el procés que s'havia seguit per l'adquisició de l'Orgue. A continuació, la Sra. Carmen Späth, mestra organera, va informar sobre les característiques de l'Orgue que la seva firma ha construït. El Sr. Jordi Vergés va tenir també l'amabilitat d'adreçar unes paraules als assistents i mostrar el seu agraïment a la Parròquia per la seva invitació. Poc després, va ser el Sr. Lluís Bisbal qui va parlar del que aquest Orgue representa pel Patrimoni Cultural de Sant Vicenç.

Un dels moments més emotius de l'acte va ser quan es va recordar la figura del Sr. Roman Ribas Anfruns, un bon col.laborador perquè aquest projecte tirés endavant que ens va deixar el passat Setembre del 2006.

Tot seguit, el nostre rector, Mn. Vicenç Roig Simon va pronunciar un discurs carregat d'emoció, el qual reproduïm aquí íntegrament:

DISCURS INAUGURACIÓ ORGUE MN. VICENÇ ROIG SIMON

Avui fa exactament un any que vaig anunciar que la nostra parròquia tindria un nou orgue. L´any passat només era un projecte, avui és una realitat. Darrera d´un gran projecte sempre hi ha un treball acurat de moltes persones per materialitzar allò que en un principi era només un desig. Tots sabem, també, que el millor desig és el que més costa de fer realitat, perquè demostra que per aconseguir-lo s´ha hagut de lluitar molt, d´esforçar-se molt i això li atorga al fet un gran mèrit. La vida és un esforç continuat de superació i les fites aconseguides un motiu d´orgull i satisfacció.

L´orgue a l´església és un instrument necessari per acompanyar el cant del poble creient i contribueix a fer més viu el diàleg dels fidels amb Déu i més activa la seva presència a l´església. De vegades, algun diumenge cantem salms que recorden que el poble d´Israel, el poble escollit de Déu, feia servir ja en aquell temps instruments musicals per acompanyar els cants. El salm 150 ens parla de lloar Déu amb trompetes, cítares, timpans, orgue, címbals, etc.

Així mateix, el Concili Vaticà II ens parla de l´orgue de tubs i ens diu que “ha de ser tingut a l´església llatina en gran estima com a instrument tradicional, el so del qual pot afegir una esplendor admirable a les cerimònies de l´Església i alçar amb força les ànimes a Déu”.

Aquest instrument que avui inaugurem, que és la mare de tots els instruments, és el que farem servir a partir d´ara per acompanyar els cants litúrgics. La música a la litúrgia ens fa expressar i reforçar la nostra comunió amb Déu. La nostra parròquia té, a més a més, el privilegi de comptar amb dos organistes que han demostrat un gran interès en formar-se per poder ser bons servidors de la litúrgia i que garantiran que l´orgue soni cada diumenge. L´organista, tal com diu Joan Casals en el seu llibre “El ministeri de l´organista” no només té la funció d´acompanyar els cants de l´assemblea, sinó que també ha de saber interpretar obres del repertori per a orgue adaptant-les als diferents temps litúrgics i ajudant a que el poble cristià aprengui la rica diversitat de l´any litúrgic. Per últim, amb la seva improvisació ha de saber donar a la litúrgia una dimensió poètica i ajudar a comentar la Paraula de Déu o a guiar amb el seu silenci la nostra meditació.

L´orgue per tant, serà un bé al servei de la litúrgia, però a la vegada serà un bé per al nostre poble, perquè Sant Vicenç de Montalt es veurà beneficiat al poder-se ampliar la seva oferta cultural. Tindrem oportunitat de poder realitzar concerts d´orgue, acompanyar amb solemnitat les nostres festes majors, casaments, comunions, etc.

Per altra banda, sóc conscient que aquest orgue no és l´obra d´un rector, ni tampoc l´obra del treball i la il•lusió d´uns quants. Amb això només, no haguéssim pogut inaugurar mai aquest magnífic orgue de tubs. L´orgue ha costat molts diners i cal comptar, també, amb la generositat de molts altres que han volgut col•laborar econòmicament en aquest engrescador projecte. Gràcies a Déu i gràcies a les vostres aportacions ens ha estat possible adquirir-lo. Vull agrair a tothom, empreses i particulars, el vostre esforç i els vostres donatius. La vostra generositat ha superat les meves expectatives i he valorat profundament tots els donatius, per petits que aquests hagin estat.

A tots vosaltres doncs, moltes gràcies.

Acabat el discurs, es va procedir a la Benedicció de l'Orgue i a continuació, l´Orfeó Parroquial “El Delme” va interpretar dues nadales acompanyat a l´orgue pel Sr. Jordi Vergés: Un roseret eixia de Michael Praetorius, melodia d´un Coral popular de Nadal del segle XV, i Jòia en el Món. de George Friedrich Haendel.

Per finalitzar l'acte, el Sr. Jordi Vergés Riart ens va oferir un magnífic concert interpretant diverses peces que van posar de manifest l'excelent composició sonora del nostre Orgue. Les peces interpretades van ser:

* Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Praeludium en Sol menor (BWV 149)

* Johann Sebastian Bach (1685-1750)
1r moviment del Concert en Mi bemoll major (BWV 597)

* Louis Nicolas Clérambault (1676-1749)
Suite du deuxième ton
- Pein jeu
- Duo
- Trio
- Basse de Cromorne
- Flûtes
- Récit de Nazard
- Caprice sur les grands jeux

Dos preludis de coral de Nadal:

* Johann Michael Bach (1648-1694)
“In dulci jubilo” (En dolça alegria)

* J.S. Bach
“Der Tag, der ist so freu-den-reich” (BWV 605)
(El dia tan ple de joia)

* Felix Mendelssohn (1809-1847)
Sonata en Si bemoll major Op. 65 n. 4
- Allegro con brio
- Andante religioso
- Allegretto
- Allegro maestoso e vivace

La Parròquia de Sant vicenç vol agraïr a tots els qui amb els seus donatius i aportacions han fet possible l'adquisició d'aquest nou Orgue de tubs , i desitjar que per molts anys tot el poble de Sant Vicenç puguem gaudir del so del mateix.

Comparteix